tiistai 27. elokuuta 2013

Steampunk! Koneita ja korsetteja

Vinkkaaja: Leena
  • Julkaisuvuosi: 2012 
  • Sivumäärä: 311
  • Novelleja, joiden aiheena on steampunk


En yleisesti ottaen ole novellien ystävä.Jotenkin koen ne liian lyhyinä siihen, että ehtisin päästä tunnelmaan ja aiheeseen sisälle. Tässä tapauksessa Osuuskumman julkaisema steampunk-aiheinen novellikokoelma muodosti kivan poikkeuksen. 

Mikä on sitten steampunk?
"Steampunk on genre, jonka yksi määrittävimmistä tekijöistä on kahlitsematon luomisvimma, joka ilmenee muun muassa mitä mielipuolisimpina keksintöinä. Yleistäen voitaisiin puhua keitoksesta, jossa yhdistellään scifin, vaihtoehtohistorian, fantasian ja kauhun piirteitä. 1800-luvun viktoriaaninen ajankuva yhdistettynä höyrykoneiden ja/tai kellopelilaitteiden kansoittamaan aggressiiviseen teknologiseen kehitykseen kuuluu usein asiaan"
Kirjan esipuheessa esitellään hyvin steampunkkia. Itselleni tämä genre oli ennen tätä kirjaa täysin tuntematon osa-alue. Itse kirja koostuu yhdeksästä novellista, joihin kaikkiin liittyy vahvasti höyrykoneet tai kellopelilaitteet. Useimmissa myös ollaan viktoriaaniseen ajankuvaan nähden ihastuttavan feministejä (voikohan näin sanoa...). Päähenkilönä saattaa olla nainen tai nainen on se insinööri, joka on keksinyt jotain uutta. Usein edistykseen tai liialliseen edistykseen suhtaudutaan myös hieman skeptisesti ja pelokkaasti.
"Seurasin kyttyräselkää pahojen aavistusten vallassa. Se johdatti minut laboratorioon, jossa pieni mies valkoisessa takissa - ainakin se oli joskus ollut valkoinen - hääri erikoisten hurisevien ja pulputtavien apparaattien parisa. Katseeni kiersi huoneen seiniä, mutten tahdo muistella yhtään tarkemmin, mitä kaikkia luonnottomuuksia siellä näin. On asioita, joista ei ole hyvä tietää liikaa."
Kirjan novellit ovat pääsääntöisesti mukaansatempaavia ja nopeasti luettavia. Osaan tarinoista olisi ollut mukava jäädä pitemmäksikin aikaa. Osassa olisi ollut ainesta romaaniksikin. Osa taas jäi hieman etäisiksi. 

Kenelle? Scifiä lukeneille, scifistä kiinnostuneille ja niille jotka haluavat lukea jotain hieman erilaista. Novellien lyhyyden (ja myös helppouden) ansiosta tämä on helppo kirja tutustua hieman scifiin. Tosin steampunk on vain hyvin hyvin pieni scifin alagenre ja hyvin hyvin kaukana siitä varsinaisesta scifistä (tai ainakin siitä scifistä, minkä itse määrittelen varsinaiseksi scifiksi).

Ei kommentteja: