lauantai 30. marraskuuta 2013

Marjaneh Bakhtiari: Mistään kotosin

  • Vinkkaja: Leena
  • julkaisuvuosi 2005 (suomeksi 2007)
  • 444 sivua
  • Juoni: Romaanin tapahtumat sijoittuvat Ruotsiin. Päähenkilö, teini-ikäinen, Bahar on syntynyt Iranissa, mutta kasvanut Malmössä. Romaanissa seurataan Baharin elämää ja siinä sivussa muutaman muunkin.
Mistään kotosin on mielestäni hyvin nuorisoromaanimaisesti kirjoitettu tarina Malmön lähiöstä. Kirjailija on itse syntynyt Iranissa, mutta asuu nykyään Malmössä. Aivan kuten romaanin päähenkilö Bahar. Romaanin vahvuuksia onkin se, että Bakhtiari selvästi tietää, mistä puhuu. Romaani myös avaa hieman maahanmuuttajien elämää vieraassa maassa.  Vaikka itse tunnenkin töiden kautta monta maahanmuuttajataustaista ihmistä, on useimmiten todella hankala asettautua heidän asemaansa. Ikävä kyllä sitä tulee usein niputettua tietystä kulttuurista tulevat tiettyyn muottiin. Ja maahanmuuttajat ylipäätänsä omaan muottiinsa. Tätä asiaa käsitelläänkin kirjassa paljon.
"Ulkopuolinen mistä? Mä siis tarkotan, että sillä ei oo mitään väliä, pidänkö mä itseäni ruotsalaisena vai ulkomaalaisena. Koska te olette jo päättäneet, että mä en ole ruotsalainen. Sähän näet, etten mä ole täältä. Niin että on ihan yks hailee, minä mä pidän itseäni. Tajuutsä?"
Romaanissa Bahar ehtii kohauttaa vanhempiaan ja lähipiiriään rupeamalla käyttämään huivia. Myös muille henkilöille ehtii tapahtua paljon. Pizzeria perustetaan ja pizzeria lopetetaan. Isoäiti muuttaa Iranista Ruotsiin, paratiisiin lasten luo. Ja palaa takaisin Iraniin todettuaan, ettei ruotsi ja erinäisten tv-sarjojen seuraaminen kuitenkaan viihdytä tarpeeksi. Teineille sattuu ja tapahtuu. Henkilöitä vyörytetään romaanissa ns. näyttämölle erittäin paljon. Välillä onkin vaikeaa muistaa, kuka liittyi keneen ja miten.

Ikävä kyllä kirja jää hieman etäiseksi ja pinnalliseksikin. Kirjasta tulee nimenomaan nuorisoromaanimainen olo. Tosin tämä varmasti sopiikin hyvin yläkouluikäisten luettavaksi. Henkilökohtaisesti en myöskään pidä puhekielimäisestä kirjoitusasusta. Lähinnä tällaista käytettiin lainauksissa, mutta niitä oli kuitenkin aika paljon.

Kenelle? Helppolukuisista kirjoista pitäville. Maahanmuuttajataustaisten kanssa työskenteleville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.