keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Kolme kovaa

Vinkkaaja: Tiina

Seuraavaksi tulee kolme suosikkikirjaani näin alkavan vuoden kunniaksi. Parista kirjasta voi huomata kiinnostukseni psykologisiin romaaneihin: pohdinta ja sekoitukset eri elementtejä pitävät tämän lukutoukan ajatukset virkeinä.

Marko Hautala: Itsevalaisevat

 • Julkaisuvuosi: 2008
 • Sivumäärä: 239
 • Juoni: Kirjassa Elias Rosvikin teini-ikäinen tytär katoaa jälkiä jättämättä, ja isä yrittää epätoivoisesti löytää edes jonkun vinkin tyttärensä kohtalosta. Kirjan edetessä henkilöt, joita aluksi luulee irrallisiksi toisistaan, linkittyvätkin tavalla tai toisella toisiinsa. Aluksi kirjaa voisi luulla dekkariksi, mutta se on enemmän psykologinen trilleri, joka pakottaa ihmisen tarkastelemaan alitajuntaansa kauhistuttavien  tapahtumien myötä. 
Itsevalaiseva-kirja kuuluu niihin teoksiin, jotka jäävät kummittelemaan mielen sopukoihin lukemisen jälkeenkin. Hautala luo kauhua jännittävällä kerronnalla, ja asiat ja niiden väliset yhteydet tiputellaan vihjeittäin lukijan mietittäväksi. Lukija jää taatusti kirjaan koukkuun ja haluaa tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.  
 • Suosittelen kirjaa psykologisista pohdinnoista pitäville ja niille, jotka nauttivat siitä, että jännitys nostaa ihokarvoja pystyyn.
                             http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Itsevalaisevat.jpg

Astrid Lindgren: Ronja ryövärintytär

 • Julkaisuvuosi: 1981
 • Sivumäärä: 239
 • Juoni: Tämä lastenkertomus jaksaa kiinnostaa vuodesta toiseen. Sen loistavan tematiikan, ystävyyden, lojaaliuden, anteeksiannon ja inhimillisyyden, muistelu tekisi terää itse kullekin tässä kovia arvoja suosivassa yhteiskunnassa. 
Kirjassa Ronja syntyy myrskyisenä yönä ryövärilauman keskelle linnassa, joka kovan mysrkyn takia halkeaa kahtia. Toiselle puolelle linnaa asettuu asumaan kilpaileva ryöväriseurue, ja soppa on valmis. Aikuisten vihoitellessa keskenään Ronja ja Birk, toisen rövärijoukon vesa, ystävystyvät. Heidän lämmin suhteensa ei lämmitä kuitenkaan heidän isiensä mieliä, mistä Ronja suuttuu ja ottaa ja lähtee metsään asumaan.
 • Suosittelen kirjaa ihan kaikille! Teoksen kerroksellisuus mahdollistaa sen, että kukaan ei jää kylmäksi. Lapset saavat tästä kirjasta mahtavia, mielikuvituksellisia ja oivaltavia lukuelämyksiä, aikuset elämänohjeita. Ronja ryövärintytär ohjaa takaisin perusasioiden äärelle.
                                                

Riikka Pulkkinen: Raja

 • Julkaisuvuosi: 2006
 • Sivumäärä: 399
 • Juoni: Tässä psykologisessa romaanissa on neljä päähenkilöä, joiden elämät liittyvät toisiinsa. Anja on kirjallisuuden professori, ja hänen miehensä sairastaa muistisairautta. Anjan 16-vuotias sisarentytär Mari ajautuu seksisuhteeseen äidinkielenopettajansa Julianin kanssa. Julianin kuusivuotias Anni-tytär joutuu aikuisten järjestämän sopan sivustakatsojaksi. 
Kirjan teemat ovat suuria: eutanasia, aikuisen ja nuoren välinen seksisuhde, häpeä ja itsetuhoisuus. Luulisi, että tässä on ihan liikaa yhden kirjan käsiteltäväksi, mutta  Pulkkinen kokoaa näistä aineksista toimivan kokonaisuuden. Lukija saa kokea koko tunneskaalansa kirjan aikana.
Valitsin Pulkkisen kirjoista juuri Rajan, vaikka pidän ehkä vielä enemmän Totta-romaanista. Raja on kuitenkin Pulkkisen esikoisromaani, ja sen ansiosta halusin lukea myös muut kirjailijan kirjat. Pulkkinen on niitä harvoja kirjailijoita, joiden koko tuotannon olen halunnut lukea.  Koukutuin heti ilmaisutapaan ja rohkeaan tapaan käsitellä asioita. Raja-teos ei ole turhaan ansainnut tunnustuksia. 
 • Kenen kannattaisi tarttua kirjaan? Ajattelisin, että tunneihmiset ja älykkäästä pohdinnasta pitävät eläytyvät kirjaan parhaiten, koska jos kirjasta tarkastelee vain tapahtumina, jotain oleellista jää uupumaan.
                             http://riikkapulkkinen.com/uploads/2012/05/raja.jpg                                         

2 kommenttia:

 1. Oletko jo lukenut Iiris Lempivaaran sydämen,. Pulkkisen uusimman. Se on ´vielä parempi kuin aiemmat muut.

  VastaaPoista
 2. En ole vielä, mutta hankintalistalla on! Odotan jo kieli pitkällä pääseväni ahmimaan kirjan sivuja. Kommenttisi kohotti odotuksiani entisestään. 😊

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.