torstai 24. huhtikuuta 2014

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Vinkkaaja: Leena
Julkaisuvuosi: 2007 (suomeksi 2008)
Sivumäärä: 395
Juoni: Mariam ja Laila ovat kummatkin hyvin nuorena Rashidille naitettuja vaimoja. Ikäeroa heillä on noin 20 vuotta, josta huolimatta heidän välilleen syntyy suuri luottamus ja ystävyys. Afganistanin sodan varjoissa seurataan näiden kahden naisen tarinaa ennen naimisiinmenoa ja sen jälkeen.

Ihmiselle, joka on suhteellisen hyvin perillä nykymaailmasta ja historiastakin, oli hyvin hämmentävää lukea tätä kirjaa. Afganistanin tilanne on periaatteessa ollut tuttu, mutta käytännössä ei ehkä kuitenkaan. Tuhat loistavaa aurinkoa oli toki kuvaus tiettyjen ihmisten tietyistä elämänvaiheista, mutta itse ehkä kuitenkin koin sen kuvauksena nimenomaan Afganistanista ja Afganistanin kulttuurista. Tämäkin kirja sisälsi perheväkivaltaa, poliittista sortoa, sekasortoa, pelkoa. Mutta kaikessa raadollisuudessaankin tämä oli toiveikas kirja. Loppupuolella paha sai palkkansa, ja kirjan päähenkilöksi noussut Laila saavutti onnellisuuden. Toki Afganistanin tilanne ei yhtään mihinkään varsinaisesti helpottunut. Pidin kirjassa myös siitä, että kirjan tapahtumat osittain sidottiin muuhun maailmaankin. Se sai tarinan tuntumaan enemmän todelta.
Sinä kesänä Titanic-kuume valtasi Kabulin. Ihmiset salakuljettivat piraattikopioita Pakistanista - joskus jopa alusvaatteissaan. Ulkonaliikkumiskiellon aikana kaikki lukitsivat ovensa, sammuttivat valot, panivat äänen pienelle ja vuodattivat kyyneleitä Jackin ja Rosen ja tuon tuomitun aluksen matkustajien tähden. Jos sähköt toimivat, myös Mariam ja Laila ja lapset katsoivat elokuvaa. Kymmenisen kertaa, kenties useammnkin, he kaivoivat television kuopastaan työkaluvajan takaa ja istuivat sen ääreen myöhään illalla, valot sammutettuina ja viltit ikkunoissa.
Kirjan alussa seurataan Mariamia ja hänen erittäin köyhää ja syrjäytynyttä lapsuuttaan. Mariam naitetaan Rashidille, josta alkaa itku ja hampaiden kiristys. Henkinen ja fyysinen väkivalta on suurta, kun Mariam ei pystykään synnyttämään Rashidille lapsia. Samaan aikaan Mariamin tarinan kanssa seurataan Mariamin ja Rashidin lähistöllä asuvaa Lailaa. Lailan onnellista ja yltäkylläistä lapsuutta, joka kuitenkin saa ikävän lopun yhtäkkisesti. Ikävien tapahtumien seurauksena myös Laila menee naimisiin Rashdin kanssa. Aluksi Lailan elämä avioliitossa on huomattavasti Mariamia onnellisempaa, mutta lopulta Lailallekin paljastuu Rashidin synkkä puoli. Kirjan voisi sanoa olevan näiden kahden naisen "vaikeuksien kautta voittoon" -tarina. Naiset löytävät toisensa ja vahvistuvat samalla henkisesti. Rashidilla ei olekaan enää vastassa kaksi heikkoa naista, vaan kaksi voimansa yhdistänyttä naista, jotka tosin edelleen olevat kauhistuttavan riippuvaisia aviomiehestään. Kirja avasi minun silmiäni sen suhteen, että Afganistanissakin naisen asema oli välillä suorastaan hyvä. Mutta Talibanien myötä naisen asema romahti täysin. Tytöt eivät saaneet mennä kouluun, naiset eivät saaneet liikkua ulkona ilman aviomiestään. Naiset eivät voineet matkustaa. Naisille ja miehille oli eri sairaalat, joista naisten sairaalat olivat suorastaan surkeassa kunnossa.

Tuhat loistavaa aurinkoa on myös rakkausromaani. Hieman ennalta arvattava tässä suhteessa, mutta olihan se mukavaa, että kaikki meni kivasti loppujen lopuksi.

Kenelle? Sinulle, joka haluat pysyä ajan hermoilla ja tutustua romaanin kautta Afganistanin lähihistoriaan. Sinulle, joka kaipaat mukavaan tahtiin etenevää kirjaa. Sinulle, joka haluat himpan verran avartaa omaa maailmaasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.