keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Edson Arantes do Nascimento: Pelé

Vinkkaaja: Leena

Julkaisuvuosi: 2006
Sivumäärä: 252
Juoni: Edson Arantes do Nascimento eli Pelé on kaikkien aikojen tunnetuin jalkapalloilija. Hänen itsensä (yhteistyössä Orlando Duarten ja Alex Bellosin kanssa) kirjoittama elämäkerta käsittelee hänen elämäänsä lapsuudesta vuoteen 2005.

Tämä oli elämäni ensimmäinen ikinä mitenkään jalkapalloon liittynyt kirja, jonka olen lukenut (Aku Ankan jalkapallon MM-kisojen aikoihin ilmestyneitä taskukirjoja olen kyllä lueskellut lapsena ja teininä, mutta niitä ei nyt lasketa).  Jalkapallon MM-kisoja olen sen sijaan seuraillut suhteellisen aktiivisesti vuodesta 2006 alkaen. Ja juurikin näin MM-kisojen aikaan, mikä olisikaan sopivampi kirja lukea kuin Pelé. ...myönnettäköön tosin, että ennen tätä kesää en ole ollut kovin hyvin selvillä koko Peléstä... Nimen olin kuullut ja joitakin sankarimainintoja, mutta siinäpä ne tietoni olivatkin.

Pelé syntyi Brasiliassa vuonna 1940. Hänen perheensä oli köyhä ja lapsuudessa hänen elämänsä ei todellakaan ollut helppoa. Raha ja ruoka olivat vähissä ja niitä hankkiakseen myös Pelé toimi muunmuassa kengänkiillottajana. Lapsuudesta asti jalkapallo kuului hänen elämäänsä. Pelén isä oli jalkapalloilija, tosin ei koskaan erityisen menestynyt. Koska jalkapallot olivat kalliita, Pelé pelasi tovereidensa kanssa sukista tehdyillä palloilla. Pojat perustivat oman jalkapallojoukkueen ja pääsivät pelaamaan myös muita vastaan.

Teini-ikäisenä Pelé "löydettiin" ja hän muutti pois kotikaupungistaan liittyäkseen Santosiin (jalkapallojoukkue). Pikku hiljaa Pelé sai enemmän ja enemmän peliaikaa ja lopulta hänestä tuli se Kuningas, jona hänet tunnetaan. Pelé pelasi Brasilian maajoukkueessa vuosina 1958, 1962, 1966 ja 1970. Hän teki jalkapalloilijauransa aikana yli 1000 maalia ja pelasi yli 1000 virallista ottelua. Pelé itse koki omistavansa kaksi erillistä identiteettiä: jalkapallosankari Pelé sekä yksinkertaisista asioista pitävä Edson.
Vaistoan jakautumiseni Edsoniin ja Peléen aina, kun otan esiin MasterCardini - olkaa hyvä ja kestäkää vielä, tämä ei ole halpa mainoskikka! Kortin toisella puolella teen saksipotkun ja kuvassa on Pelén nimikirjoitus Kortin toisella puolella on oikea nimikirjoitukseni Edson Arantes do Nascimento. Se kuvaa minua täydellisesti. Molemmat identiteetit ovat erillisiä ja molemmat osa minua. Ne ovat minun kaksi puoltani.
Harmillista kirjassa on se, ettei Peléä todellakaan voi kehua hyväksi kirjoittajaksi. Tarina hyppelehtii hieman epäloogisesti sinne sun tänne ja teksti ei ole parasta mahdollista. Kuitenkin ihmiselle, joka ei ole jalkapallosta ihan hirveän tietoinen (kuten minä), tämä kirja antoi paljon. Voin sanoa ymmärtäväni nyt hieman enemmän koko jalkapallon logiikkaa ja sitä, miksi laji on Brasliassa niin suosittu kuin se on. Todelliset jalkapallofanit varmaan kaipaisivat kirjassa enemmän selostusta nimenomaan jalkapallosta, peleistä ja joukkuetovereista. Itse sen sijaan olen vallan tyytyväinen siihen, että kirjassa valotettiin nimenomaan Pelén lapsuutta, perhe-elämää, tunteita ja omia pohdintoja.

Kenelle? Jos jalkapalloa millään tavalla seuraa, niin tämä olisi varmastikin hyvä kirja lukea. Lisäksi, jos on uhkana joutua keskustelemaan joskus jalkapallofanin kanssa, niin tästä kirjasta oppii paljon hyödyllisiä yksityiskohtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.