keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Fredrik T. Olsson: Ketjureaktio

Vinkkaaja: Petra
  • Julkaisuvuosi: 2014
  • Sivumäärä: 567
  • Juoni: Salaperäinen järjestö kaappaa kryptologin ratkomaan huippusalaista ja äärimmäisen tärkeää koodia. Työ on taistelua aikaa vastaan, sillä jos se ei valmistu ajoissa, ihmiskunta kohtaa julman tuhon.
Juonesta ei valitettavasti voi kertoa kovin paljoa pilaamatta jännitystä, johon koko kirjan viehätys perustuu. Tyyliltään kirja on siis hyvin Dan Brownin Da Vinci -koodin kaltainen jännityskertomus. Ja mukaansa tempaava se todella olikin: vaikka sivuja on lähemmäs kuuttasataa ja itse olen hidas lukija, ahmaisin tämän torstain ja sunnuntain välisenä aikana. Tämä on niitä kirjoja, joiden kanssa on aamulla kiire aamupalalle ja iltapäivällä töistä kotiin, jotta pääsee jatkamaan kertomuksen lukemista.

Kun Da Vinci -koodin arvoitus perustuu vahvasti historiaan ja symboliikkaan, Ketjureaktion arvoitus perustuu numeroihin, koodiin ja kryptologiaan (eli tieteenalaan, joka tutkii viestien salausmenetelmiä). Ydinjuoni paljastuu vähitellen, kärsimättömän luonteeni mielestä ehkä vähän turhankin vähitellen ja pienissä palasissa. Ajoittain teksti on ärsyttävän "salailevaa" kuten alla olevassa katkelmassa. Se löytyy sivulta 324 eikä vielä siinäkään kohdin selvinnyt mikä ihmiskuntaa kirjassa oikein uhkaa.
Kukaan ei sanonut enää mitään. Hiljaisuutta kesti useita minuutteja, ennen kuin Connors kääntyi ympäri ja poistui paikalta. Hän ei voinut auttaa heitä käsittelemään juuri saamaansa tietoa, miten olisikaan voinut, kun ei itsekään pystynyt käsittelemään sitä yhtään paremmin. Janine astui lähemmäs Williamia. Hän ei sanonut mitään, mutta William nyökkäsi siitä huolimatta. Hän piti kiinni Janinesta. Pitkään. Halasi Janinea samalla tavalla kuin toivoi halanneensa tytärtään. Vain muutama päivä sitten hän ei ollut halunnut enää elää. Yhtäkkiä näytti siltä, että kukaan muukaan ei enää eläisi, halusipa tai ei.
Mutta. Näin kirjan luettuani voin todeta, että eipä kaikkiin kysymyksiin vastata kirjan lopussakaan. Se hiukan ärsytti, sillä pidän siitä, että kirjailija on miettinyt kaiken loppuun asti ja jakaa sen myös lukijalle. Tästä on toki muitakin mielipiteitä. Sen sijaan kirja laittaa lukijansa miettimään ihmiskunnan suuntaa ja tarkoitusta sekä monia muita filosofisia ja moraalisia kysymyksiä.

Omassa lajissaan kirja on kyllä loistava. Sen parissa varmasti viihtyvät kaikki, jotka pitävät esim. Dan Brownin kirjoista. Warner Brothers on ostanut tarinan elokuvaoikeudet, joten ehkä muutamien vuosien kuluttua pääsemme näkemään tämän vauhdikkaana katastrofielokuvana valkokankaalta. Sinne se sopiikin loistavasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.