sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Torey Hayden: Toisten lapset


Vinkkaaja: Leena
 • Julkaisuvuosi: 1981 (suomennos 2006)
 • Sivumäärä:318
 • Juoni:Torey Hayden on sekä erityisopettaja että kirjailija. Tässä romaanissa tutustutaan neljään erilaiseen ongelmalapseen, jotka ovat päätyneet Toreyn opetukseen. Seitsemänvuotias Boo osasi ladella ulkoa radion sääennustuksen, mutta ei kyennyt tuottamaan mitään omaa puhetta. Lori kärsi aivovammasta, jonka takia hän ei vaan oppinut lukemaan. Kymmenvuotias Tomaso oli vihainen ja väkivaltainen poika, joka oli nähnyt kuinka hänen isänsä murhattiin. Ujo kaksitoistavuotias Claudia oli erotettu katolisesta koulusta raskauden takia ja oli tämän takia sijoitettuna Toreyn opetukseen.
Olen lukenut elämäni aikana useamman Torey Haydenin kirjan. Joka kerta ne saavat aikaiseksi toisaalta syvän epätoivon ja toisaalta taas suuren auttamisen halun. Näitä lukiessa tulee joka kerta miettineeksi, kuinka etuoikeutettu itse on. Itselleni oppiminen on aina ollut kohtuullisen helppoa, mutta kaikille se ei todellakaan ole niin. Omassa työssäni toki kohtaan nuoria, joilla on oppimisvaikeuksia, mutta luokkaani eivät ainakaan tällä hetkellä päädy ne, joilla on vaikeimmat oppimisvaikeudet. Torey Haydenin luokkaan he sen sijaan päätyvät.

Torey Hayden on hyvä kuvaamaan lapsia ja heidän ongelmiaan. Monta kertaa olen lukenut kyyneleet silmissä kuvauksia lasten oloista ja taustoista. Useimmiten kirjat ovat kuitenkin positiivissävyisiä. Useimmiten asiat etenevät ja olot hieman paranevat. Koulu tai joku muu taho pystyy auttamaan lapsia, ja jos ei muuta, niin lapset löytävät ainakin jonkinlaisen oppimisen ilon. Tai ainakin Toreysta sen turvallisen aikuisen.

Toisten lapset ei ole Torey Haydenin paras kirja, mutta oikein hyvä kirja. Teksti on sujuvaa ja sitä on mukava lukea. Torey on hyvä kuvailemaan asioita, melkeinpä koen itse olevani luokkahuoneessa seuraamassa tapahtumia.

Kenelle? Jos olet opettaja, ja et ole lukenut yhtään Torey Haydenin kirjaa, voisi nyt olla hyvä hetki. Nämä kirjat avartavat näkemyksiä. Ja eipä kirja pahaa tee muillekaan. Jos et ole kohdannut erityislapsia tai -nuoria, niin Torey Haydenin kirjojen avulla pääset kurkistamaan siihen elämään.

2 kommenttia:

 1. Olen lukenut kaikki Haydenin suomennetut teokset. Niissä alkaa olla jo jonkinlaista toistoa. Paras on mielestäni kaikessa kauheudessaan Tiikerin lapsi.
  Hyllyssäni on aika monta Haydenin kirjaa ja parhaimmillaan hän on kertoessaan omasta työstään erityisopettajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiikerin lapsi nousee myös itseni suosikiksi. Kiitokset kommentoinnista :). //Leena

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.