sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Camilla Läckberg: Leijonankesyttäjä

Vinkkaaja: Tiina

Ilmestymisvuosi: 2014
Sivumäärä: 442
Juoni: Kirja on Fjällbacka-sarjan yhdeksäs ja uusin osa, jossa päähenkilöinä ovat aikaisemmista romaaneista tutut kirjailija Erica Falck ja poliisi Patrik Hedström, jotka ovat pariskunta.
Leijonankesyttäjässä selvitellään outoja nuorten tyttöjen katoamisia. Eräs tytöistä löydetään, kun sattumalta paikalle osunut auto töytäisee tätä. Pian selviää, että tyttöä on ennen auto-onnettomuutta kidutettu varsin julmasti, ja tästä alkaa johtolankojen etsintä ja selvittely. Lopulta sekava kuvio alkaa selvitä, mutta syyllinen ei olekaan ihan kuka tahansa ulkopuolinen...

Leijonankesyttäjä-dekkarissa on monia eri tasoja. Samaan aikaan, kun poliisit - ja tutkimuksiin innokkaasti nokkaansa työntävä Erica - yrittävät kuumeisesti selvittää, missä kadonneet tytöt ovat, vankilassa istuu nainen, joka on tuomittu miehensä murhasta. Erica yrittää tehdä perhetragediasta kirjaa ja käy säännöllisesti jututtamassa vaitonaista naista. Nainen on selvästi kiinnostunut kadonneiden tyttöjen tapauksista, mutta Erica ei saa selville, miksi. Kirjassa on myös kaksi aikatasoa: nykyinen ja vankilassa istumassa olevan naisen menneisyyttä raottava historia.

Lopulta väkivaltaiset ja julmat tapahtumat tulevat päivänvaloon, vaikka niitä on yritetty kovasti pitää salassa. Miten erillisinä pidetyt ja vanhat asiat liittyvät tutkinnan alla oleviin rikoksiin? Pahinta on, että suunnaton pahuus piilee varsin lähellä.

Olen aikaisemminkin todennut, että en ole dekkareiden suuri fani, mutta tätä teosta en malttanut laskea käsistäni. Kirja ei ole mitenkään erikoisesti toteutettu, mutta minuun vetosi tutkijoiden henkilökohtaisen elämän käsittely rikosten selvittelyn mukana. Mieleeni tuli vahvasti Maria Kallio -sarja. Tapahtumat soljuivat sujuvasti eteenpäin, ja pidin paljon siitä, että erilaisia - ja ensin irrallaan luulemiani - tapahtumia oli paljon. Itse pidän tosin hieman syvällisemmistä ja monipolvisemmista kirjoista, ja dekkareista sellaisia on mielestäni hankala saada. Leijonankesyttäjä ei kuitenkaan lukeudu hömppädekkareiden kastiin, vaan yllättävänkin psykologista näkökulmaa löytyy. Julmuuksissakaan ei ole säästelty.

"Gösa nyökkäsi. 'Minä soitan heille.'
'Onko sinulla tarkempaa tietoa siitä mitä tapahtui?' Patrik kysyi.
 'Ei muuta kuin se, että tyttö jäi auton alle. Hänellä on runsaasti sisäistä verenvuotoa ja lisäksi kallovamma, jonka laajuudesta en tässä vaiheessa osaa sanoa mitään. Me pidämme häntä nukutettuna vielä jonkin aikaa leikkauksen jälkeenkin minimoidaksemme pysyvien aivovaurioiden riskin. Siinä tapauksessa siis, että hän ylipäätään jää henkiin.'
'Hänellä oli kuulemma sellaisiakin vammoja, jotka olivat tulleet ennen auto-onnettomuutta,'
'Pitää paikkansa...' Stranberg aloitti viivytellen. 'Mehän emme tiedä tarkasti, mitkä vammat tulivat onnettomuudessa ja mitkä ovat vanhempaa perua. Mutta...' Hän kokosi itsensä ja näytti pohtivan parasta tapaa muotoilla sanottavansa. 'Häneltä puuttuvat molemmat silmät. Samoin kieli.'
'Puuttuvat?' Patrik katsoi lääkäriä epäuskoisesti ja näki syrjäsilmällään, että Göstan ilme oli yhtä kysyvä.
'Niin, kieli on leikattu poikki ja silmät jollain tavalla... irrotettu.'" 

Lukijana oli hauska yrittää miettiä, mitä on mahtanut tapahtua, kuka on syyllinen ja mikä motiivi mahtaa olla. Pientä salapoliisin työtä siis näin kesälomalla. Loppuratkaisu tosin oli sellainen, että en olisi todellakaan sitä osannut ajatella. Itse asiassa se oli omasta mielestäni melko kaukaa haettua ja söi uskottavuutta, mutta mielenkiinnottomuudesta loppuratkaisua ei voi syyttää.

Kirja kannattaa lukea, jos dekkarit kuuluvat lukurepertuaariisi. Tai oikeastaan vaikka eivät kuuluisikaan. Kirjan on niin monisyinen ja -tahoinen, että se pitää mielenkiinnon yllä.  Vaikeatakaan teksti ei ole. Jos olet kuitenkin kovin herkkä, lukeminen saattaa aiheuttaa ylimääräisiä painajaisia.

Kyllä kai se on myönnettävä, että ruotsalaiset hallitsevat tämän lajityypin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.